Het Europese distributiecentrum van Levi Strauss & Co.

Het Europese DC van Levi’s is één van onze projecten waar we het meest trots op zijn. Vanuit onze holistische cradle-to-cradle filosofie hebben we de nieuwste inzichten en materialen gecombineerd met duurzame praktijken. Met een oppervlakte van 72.595 m² is het gebouw klimaatpositief en is, mede daardoor, het groenste distributiecentrum van Duitsland. Het succesvolle eindresultaat is zeker ook te danken aan de open samenwerking met onze opdrachtgever en projectpartners. Hierdoor hebben we in een economische en geo-politieke uitdagende tijd weinig concessies hoeven te doen aan de kwaliteit en architectuur van het gebouw. Dit leverde onder andere een nominatie op voor de prestigieuze MIPIM Award 2024 voor logistieke projecten.

Circulair en koolstof negatief

Het DC van Levi Strauss & Co. – beter bekend als Levi’s – is een brownfieldproject. Het is namelijk gebouwd op de locatie van de voormalige steenkolenmijn Wulfen bij de stad Dorsten in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Met onze circulaire, Cradle-to-Cradle bouwmethoden, zijn we voorlopers in Duitsland en brengen we innovatie naar de Duitse logistieke vastgoedsector. Vanaf de ontwerpfase hebben we gezocht naar minimalisering van zowel de materiaal gebonden als operationele CO₂-emissies.

Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en geothermische energie uit de diepe mijnschachten, zijn we in staat om een koolstof negatief – en dus klimaatpositief – gebouw neer te zetten. Dit volledig in lijn met Delta’s tijdspad naar volledige klimaat neutraliteit.

“In dit project hebben we, zoals bij al onze projecten, het Cradle-to-Cradle principe toegepast. Dit hebben we gedaan door zoveel mogelijk gebruik te maken van milieuvriendelijke en herbruikbare materialen en groene energievoorzieningen. De opdrachtgever wilde een duurzame oplossing en een prettige werkomgeving voor medewerkers met een minimale belasting op het milieu. Dat is in dit geval uitstekend uitgepakt.”

– Coert Zachariasse

CEO Delta Development

Benieuwd wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

1.500 CO₂

BVO bedrijfsruimte

97%

Van de materialen ter plaatse herbruikt

€ 2 Miljoen

Bespaard door recycling van sloopafval

100 CO₂

Groene wand in het atrium

Automatisering en arbeid

Het mega DC zal uiteindelijk uitgroeien tot het epicentrum van waaruit jaarlijks maar liefst 55 miljoen artikelen zullen worden verzonden door heel Europa. Dankzij de verregaande automatisering zal het in de toekomst draaiende kunnen worden gehouden door slechts 4 operators. Meteen voor het hightech magazijn bevindt zich de retourafdeling en de afdeling waar online bestellingen van consumenten worden verwerkt en waar kledingstukken volledig naar de persoonlijke wensen van die klanten gepersonaliseerd worden met bijvoorbeeld opdrukken, scheuren en slijtageplekken. Daarmee zijn 650 hoogwaardige arbeidsplaatsen gecreëerd, wat een aanzienlijke stimulans betekent voor de lokale economie. Dit sluit aan op Delta’s toekomstvisie voor de logistiek waarin geautomatiseerde magazijnen worden gecombineerd met hoogwaardige handling en fulfilment-activiteiten in hetzelfde gebouw.

Werkgeluk

Het werkgeluk van haar werknemers was vanaf het allereerste begin een belangrijke voorwaarde van Levi’s. De karakteristieke, golvende raamgevel van het DC heeft dan ook niet alleen een architectonische functie, maar zorgt ook voor een overvloed aan natuurlijk licht. Dit heeft niet alleen een bewezen positief effect op de mensen binnen maar ook op het energieverbruik. We hebben, zoals bij al onze projecten, gezorgd voor optimale luchtkwaliteit, prettig omgevingsgeluid en groene oases – binnen én buiten. Voor de lunchpauze, en als uitstekende vergaderplek is een groot dakterras aangelegd. Ook het milieuvriendelijke mobiliteitsplan draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk door te zorgen voor directe toegang tot openbaar vervoer, fietspaden en wandelroutes. Binnen bevorderen de open opzet en gezellige gemeenschappelijke ruimtes efficiënte samenwerking vanuit de wetenschap dat wanneer werknemers zich op hun gemak voelen, ze het beste presteren.

Groene prestaties

Het distributiecentrum en de kantoren zijn LEED Platinum en WELL Platinum gecertificeerd. Beide certificaten benadrukken het belang dat we hechten aan strenge milieunormen en duurzame praktijken. Voor het project ontvingen we de Brownfield24 Award en werd Delta genomineerd voor de eerder genoemde MIPIM Award 2024 in de categorie ‘Best Industrial & Logistics Project’. Het bevestigt dat we op de goede weg zijn met onze duurzame werkwijze.

 

 

“Door onze gebouwen zo in te richten dat mensen zich thuis voelen, zorgen we voor meer productiviteit. Dit hebben we in het verleden zelfs kunnen bewijzen na het herhuisvesten van een van onze klanten. De tijden dat mensen hun lunch tussen de dozen moesten nuttigen is wat ons betreft voorbij. Bij Levi’s kunnen medewerkers tijdens hun lunchpauze genieten van de met zorg aangelegde daktuin.”

– Coert Zachariasse

CEO Delta Development

Deel dit artikel via

Specificaties

Client

Levi Strauss & Co.

Locatie

Dorsten, Große Heide Wulfen, Duitsland

Oppervlakte

70.000 m²

Architect

Quadrant 4

Development partner

European Logistics Real Estate Partners

Project management

Drees & Sommer

Bouw

Bremer BAU

Sustainable Development Goals

Andere projecten