Fokker Logistics Park

Deze uitgestrekte locatie was oorspronkelijk de thuisbasis van Fokker, de vliegtuigfabrikant achter de gevreesde driedekker van de Rode Baron en het iconische Fokker 27 Friendship twin prop-vliegtuig. Sinds de jaren vijftig waren er 60 verschillende gebouwen op het terrein ontwikkeld, de meeste haastig wanneer de behoefte zich voordeed. Dat vormde een logistieke uitdaging bij het realiseren van onze plannen voor een ultramodern, duurzaam logistiek centrum naast de luchthaven Schiphol. Het was misschien een test, maar het resulteerde in ‘s werelds eerste Cradle to Cradle geoptimaliseerde logistieke bedrijvenpark

Het eerste dat bezoekers zien bij aankomst is het oude Fokker F27-vliegtuig, nieuw leven ingeblazen en nog een laatste keer gevlogen naar Schiphol. We hebben het hier permanent geplaatst om de geschiedenis te te markeren op de plek waar meer dan 500 F27’s werden gebouwd. Verderop wordt het park omzoomd door overvloedige beplanting en waterpartijen en bieden ze ruime en rustige buitenruimtes voor pauzes.
Binnen in de gebouwen en kantoren brengen groene muren buiten naar binnen, markeren de grenzen tussen werk- en break-outruimte, waardoor het binnen-klimaat, de luchtkwaliteit en de productiviteit worden verbeterd.
De herontwikkeling was een complexe aangelegenheid vanwege de combinatie van sloop- en bouwwerkzaamheden, de saneringsopgave en veiligheidsproblemen. Door gefaseerd te werken was er tijd om de mogelijkheden voor hergebruik van gebouwen te plannen en in te schatten… Opvallend is dat bijna alle materialen hersteld van de sloop zijn hergebruikt voor de nieuwe gebouwen en infrastructuur in het park.
PLABEKA award jury, 2015.
Maar de echte innovatie zit hem in de manier waarop we de Cradle to Cradle-principes op dit project hebben toegepast, in de loop van dit 13-jarige project, waarbij we op elk moment de grenzen bleven zoeken van wat er mogelijk was met nieuwe en voortschrijdende circulaire innovaties. Bij volledige sloop van de vervallen gebouwen op het terrein zouden we bijna 4.500 ton CO2 hebben uitgestoten wat bovendien ca. € 2 miljoen zou hebben gekost. In plaats daarvan hebben we twee van de oorspronkelijke gebouwen gered en 97% van de materialen ter plaatse hergebruikt, waardoor de uitstoot van kooldioxide drastisch is verminderd en de transportemissies van het verplaatsen van meer dan 4.000 ton afval zijn geëlimineerd.
We hebben ook vervuilde grond teruggewonnen, Cradle to Cradle-gecertificeerde, niet-giftige bouwmaterialen gebruikt en de nieuwe gebouwen ontworpen voor recycling en hergebruik. Daarmee waren we de eerste die C2C-principes toepasten in dit soort projecten en op deze schaal. Het leidde tot een Plabeka Award in 2015 en nominaties voor beste industriegebied van Nederland en beste herontwikkelingsproject in de metropoolregio Amsterdam.
Vandaag de dag wordt het terrein van 230.000 m² ingenomen door een reeks huurders uit de logistieke en dienstensector en vormt het nog steeds een hoge standaard voor verantwoorde ontwikkeling. We gingen bij Fokker tot het uiterste van wat toen mogelijk was en voor onszelf bewezen dat het (bijna altijd) mogelijk is om verbeteringen te vinden. Voor ons was Fokker Logistics Park een test om creatief en inventief te denken en te volhardend in onze circulaire visie.
De bodemverontreinigende stoffen zijn grotendeels biologisch afgebroken en er zijn plannen uitgevoerd om grondwaterverontreiniging te monitoren. Het verontreinigde grondwater is afgeschermd en zal na verloop van tijd biologisch afbreken. De nieuwe gebouwen zijn volgens Cradle to Cradle-principes gebouwd en vormen zo toekomstige materialenbanken.
PLABEKA award jury, 2015.
17,6%
minder beton gebruikt in fundering en vloer
4.425
ton CO2-uitstoot vermeden
97%
van de materialen ter plaatse hergebruikt
€2 miljoen
bespaard door recycling van sloopafval
Specificaties
Clienten:Agility, Apex Logistics, Aramex, DSV, Evides, Flight simulation company, Fokker Services, KPN, Panalpina, XPO Logistics.
Locatie: Amsterdam Schiphol Airport
Project / Status:230.000 m² in gebruik
Architect:Diverse
Ontwikkelingspartners:VolkerWessels, Reggeborgh Group
Awards: Winnaar Plabeka Award 2015
NominatieBeste industriegebied van Nederland

Beste herontwikkelingsproject metropoolregio Amsterdam

Sustainable Development Goals

Fokker Logistics Park bevat de volgende materialen en eigenschappen die van toepassing zijn op Delta’s Next Generation Logistics concept:
Mensgericht:
niet-giftige C2C-gecertificeerde materialen, gemeenschappelijke buitenruimte met waterwegen en beplanting om fijnstof en CO2 te absorberen en biodiverse dieren aan te trekken, biologisch afbreekbaar materiaal dat wordt gebruikt voor drainage en geotextiel, dicht bij vervoersverbindingen.
Circulair ontwerp:
97% materialen ter plaatse hergebruikt; slimme engineering verminderde de behoefte aan beton met 17,6%; C2C goud gecertificeerd niet-PVC afvalwater plus C2C gecertificeerde materialen voor dakbedekking, ramen, schuilplaatsen, plafonds, staalcoating; halogeenvrije bekabeling en leidingen; grijswatersysteem met biologische afbreekbaarheid.
Intelligente technologie:
volledig elektrisch met oplaadpunten voor auto’s.; deelt overtollige energie opgewekt door zonnepanelen met nabijgelegen gebouwen.